Angst kan være en følgevirkning af dyb stress og pres. Nogle er mere disponeret end andre. Svære fødsler eller traumatiske begivenheder kan udløse angst hos alle og være svært at komme ud af. Børn og unge med diagnoserne ADHD og autisme er ofte mere udsat for at udvikle angst end andre børn. Angst kan være en særdeles livshæmmende omstændighed og invaliderende på længere sigt.
Det er ofte et nervesystem, der har en høj arousal (hjerneaktivitet). Og det er svært at hæmme tankemylder og katastrofetanker. Nogle kan på længere sigt udvikle OCD og blive dybt afhængig af tvangsadfærd, som psykologiske foranstaltninger ikke kan forebygge eller nedsætte.
Neurofeedback har en god effekt på angsttilstande, men det kræver indsigt og en meget afstemt tilgang med neurofeedback for at opnå en vedvarende effekt. Med neurofeedback beroliger vi typisk hjernen. Men hjernens aktivitetsmønster er også en del af vores forsvarsmekanismer. Det betyder, at flytter vi en forhøjet hjerneaktivitet som angsttilstande typisk er et symptom på, for hurtigt til en mere rolig hjerneaktivitet, kan neurofeedback provokere mere angst, idet vi truer hjernens/personens forsvarsmekanisme, som kan bestå af en stor alertnesshed, som ofte er lig en forhøjet usund hjerneaktivitet.
En person med angst har behov for at vi træner helt bestemte steder på hjernen og at vi arbejder os langsomt fremad med træningen. På denne måde flytter vi hjerneaktiviteten til et andet niveau uden den angste hjerne bliver truet på de ubevidste overlevelsesmekanismer, vi alle har.
Neurofeedback og angst tilstande kræver årelang erfaring med neurofeedback, men kan ved den rette neurofeedback træning være den metode, der kan få vendt en hjerne ind i afbalanceret tilstand, som den angste måske aldrig har kendt til før.
Erfaringerne er at angsten nedtones efter 2-3sessioner og efter 20 sessioner er angsttilstanden nedsat med 40-80%. Voksne med social angst vælger af og til at fortsætte med forebyggende træninger, hver 2. eller 3.uge. Vi anbefaler derudover at der arbejdes sideløbende med en traumeterapeut.